WORKSHOP TO PROGRESS THE DEVELOPMENT OF A WCPFC CONSERVATION AND MANAGEMENT MEASURE ON LABOUR STANDARDS ONBOARD FISHING VESSELS

1.00pm – 4.45pm (Pohnpei time) 19 JUNE 2024

AGENDA

Co-Chairs: Heather Ward (HW - New Zealand) and Putuh Suadela (PS - Indonesia)

Pohnpei Time	Opening of meeting	
1.00pm – 1.05pm (5 minutes)	 Prayer Introduction outline of agenda – discussion of Chair's proposals following 21 May workshop. Note comments received. Note discussion is not limited to the paras listed below Opening comments from participants? 	нw
	Preambular Paragraphs	
1.05pm – 1.20pm (15 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposed text: pp1 new pps between pp 8 & 9 – response to ID proposal STCW-F; Capetown Agreement; International Medical Guide for Ships – burial at sea new pp between pp 10 & pp11 - CN 	PS
	Area of application	
1.20pm – 1.40pm (20 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for: paragraph 1 (area of application) Paragraph 2 (national legislation) Paragraph 3 (legally binding mechanisms for vessels in zone exclusively) 	нw
	Attachment - definitions	
1.40pm – 1.50pm (10 minutes)	 Forced or compulsory labour; indicators of forced or compulsory labour; mistreatment 	PS
	Minimum conditions on fishing vessels	
1.50pm – 2.20pm (30 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for paragraph 4 & 5 which set out minimum conditions Para 4 chapeau 4 (ii): forced or compulsory labour and other mistreatment 4 (iii): written contract or agreement 4 (v): remuneration 	HW

	 4 (vi): opportunity to disembark/access ID docs 4 (vii): early termination of contract 	
	 Para 5 chapeau 5 (a): record of next of kin/contact details 5 (b): safety training 	
	New para 6 crew providers	
2.20pm – 2.30pm (10 minutes)	Proposal from CN	PS
2.30pm – 3.00pm	Break	
	In the event of a crew member's death	
3.00pm – 3.20pm (20 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for paragraph 6 Chapeau 6 (a): cease fishing 6 (b): notify flag CCM and next of kin 6 (c): cooperate in investigations/preserve evidence and personal effects 6 (d): return to port if required 6 (e): preserve body 6 (f): inform Sec. 	HW
	In the event a crew member is missing or fallen overboard	
3.20pm – 3.40pm (20 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for paragraph 7 Para 7 chapeau 7 (a): cease fishing 7 (c): notify flag CCM and next of kin 7 (g): cooperate in investigations/preserve evidence and personal effects 7 (h): return to port if required. 	PS
	In the event of forced labour or mistreatment of a crew member	
3.40pm – 4.00pm (20 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for paragraphs 8, 9, & 10: Para 8 chapeau 8 (d): cooperates in investigations/access to crew members Para 9 chapeau (crew member reports mistreatment to port CCM) Para 10 (when port CCM is notified of crew mistreatment) 	HW
	Assisting developing CCMs	
4.00pm – 4.10pm (10 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposals for: paragraph 11 (cooperation and evidence gathering) 	PS

	 para 12 (assisting developing CCMs/SIDS to meet the standards in CMM) CMM 2013-06 assessment 	
	Ensuring compliance with the measure	
4.10pm – 4.20pm (10 minutes)	 Discussion of co-Chairs' proposal for paragraph 13 (report in AR Part 2) Para 14: Date for CMM to take effect. 	PS
	Attachment – Crew Agreement details	
4.20pm – 4.35pm (15 minutes)	 Discussion on the details to be included in a Crew Agreement (Attachment) Binding or non-binding? Paras, 3, 4, 5, 9, 11, 12, 13, 15, 17, 20 	HW
	Conclusion	
4.35pm – 4.45pm (10minutes)	 Next steps? Updated text posted by 26 June Further comments invited – due 28 August Updated text posted by 4 September – ahead of TCC. Hybrid discussion at TCC. 	HW