WORKSHOP TO PROGRESS THE DEVELOPMENT OF A WCPFC CONSERVATION AND MANAGEMENT MEASURE ON LABOUR STANDARDS ONBOARD FISHING VESSELS

1.00pm - 5.00pm (Pohnpei time) 21 MAY 2024

AGENDA

Co-Chairs: Heather Ward (HW - New Zealand) and Putuh Suadela (PS - Indonesia)

Pohnpei Time	Opening of meeting	
1.00pm – 1.10pm (10 minutes)	 Prayer Introduction outline of agenda and approach Comments from JP, CT, RMI, CA, FFA, WWF, Fishing Industry Association - PNG summary of key outstanding issues consistent standardised terms for the CMM?	HW
	Preambular Paragraphs	
1.10pm – 1.25pm (15 minutes)	 Discussion of the 14 preambular paragraphs which provide context and rationale for the draft CMM. These preambular paragraphs set out related international standards and developments, including for WCPFC and FFA. 	PS
	Area of application	
1.25pm – 1.55pm (30 minutes)	 Discussion of paragraph 1 & alternatives (Alt 1; Alt2) relating to the area of application Convention Area Areas beyond national jurisdiction Vessels fishing on high seas & one or more & two or more areas under national jurisdiction of coastal State. Vessels registered on the WCPFC RFV 	HW
	How do CCMs give effect to the measure?	
1.55pm – 2.10pm (15 minutes)	 Discussion of paragraphs 2 and 3 Adoption of national legislation/legally binding mechanisms 	PS
	Minimum conditions on fishing vessels	

2.10pm – 2.40pm (30 minutes)	 Discussion of paragraph 4 which sets out minimum conditions relating to the following: Safe working environment + No forced labour Written contract Water, food, med. care, rest, sleep quarters. Remuneration Disembark/terminate contract/access ID documents Repatriation Protection of young crew members Discussion of paragraph 5 Next of kin/contact persons for crew members 	HW
	Safety training	
2.40	Attachment – Crew Agreement details	11047
2.40pm – 2.50pm (10 minutes)	 Discussion on the details to be included in a Crew Agreement (Attachment) Anything missing? Sensible? 	HW
2.50pm – 3.20pm	Break	
	In the event of a crew member's death	
3.20pm – 3.40pm (20 minutes)	 Discussion of paragraph 6 Cease fishing Notify flag State and relevant authorities Cooperate in investigations If required to go to port Dealing with the body 	PS
	In the event a crew member is missing or fallen overboard	
3.40pm – 4.00pm (20 minutes)	 Discussion of paragraph 7 Cease fishing Notify RCC and carry out SAR Notify flag State and relevant authorities Alert other vessels Cooperate in SAR operation Report to flag State and other relevant authorities Cooperate in investigations If required to go to port 	PS
	In the event of forced labour or mistreatment of a crew member	
4.00pm – 4.30pm (30 minutes)	 Discussion of paragraph 8 (flag States): Credible information on mistreatment/forced labour Vessel owner/operator acts to resolve the situation Vessel owner/operator reports to flag State 	HW

	 Facilitates crew member disembarkation if required Cooperate in investigations Access to consular assistance? Discussion of paragraph 9 (port State informs flag State): Credible information on mistreatment/forced labour Flag State investigates (art 25 (2)) Cooperate in investigations Discussion of para 10 Port State facilitates crew member disembarkation Discussion of para 11 – role of CCMs to facilitate investigations. 	
	Assisting developing CCMs	
4.30pm – 4.40pm (10 minutes)	 Discussion of paragraph 12 – assisting developing CCMs/SIDS to meet the standards in CMM CMM 2013-06 assessment 	PS
	Ensuring compliance with the measure	
4.40pm – 4.50pm (10 minutes)	 Discussion of paragraph 13 – report in AR Part 2 on implementation and enforcement Date for CMM to take effect. 	HW
	Conclusion	
4.50pm – 5.00pm (10 minutes)	 Next steps? Updated text posted by 28 May Further comments invited – due 13 June Updated text posted by 13 June Workshop on 19 June Workshop at TCC. 	HW